De ministerraad keurde op 2 juni jl. de omzetting goed van de Europese MiFID II-richtlijn. Dit heeft als gevolg dat banken vanaf 1 januari 2018 aan hun klanten moeten laten weten of ze al dan niet onafhankelijk advies geven. Wie zich nog onafhankelijk wil noemen, krijgt extra regels opgelegd.

Concreet zullen de volgende spelregels van kracht worden:

  • Belangenconflicten zullen streng aangepakt worden. Betaling van derden worden volledig verboden. Volgens het huidig verdienmodel storten fondsbeheerders een deel van hun beheerloon door aan verkopers (retrocessies). Het risico is dat verkopers gewoon de producten kiezen waarop ze zelf het meest verdienen.
  • Bonussen en andere regelingen die het personeel aanzetten bepaalde beleggingen aan te bevelen, worden verboden.
  • De regels worden strenger voor banken of beleggingsondernemingen die beweren onafhankelijk advies te verstrekken of die aan (discretionair) vermogensbeheer doen. Zij worden verplicht een groot aantal op de markt verkrijgbare financiële instrumenten te beoordelen.
  • Tot slot moeten banken en beleggingsondernemingen klanten informeren over het al dan niet onafhankelijk zijn van de adviezen en over de reikwijdte van de geanalyseerde beleggingen. Banken die enkel huisfondsen aan de man blijven brengen, moeten zich als niet-onafhankelijk outen.

Tijdens deze opleiding zetten wij alle nieuwe spelregels op een rij, aangevuld met praktijktips voor uw eigen werkdossiers. U krijgt volop de mogelijkheid om eigen vragen te stellen over dit actuele thema.

Docent(en)

cr-00067034

Carl Wtterwulghe

Carl Wtterwulghe heeft bijna 40 jaar ervaring in de verzekeringswereld (o.m. bij Union Fenix Espagnol, Royale Belge, AXA en Delta Lloyd Life). Hij was actief lid van de commissie distributie en de werkgroepen MIFID bij Assuralia en bouwde zo een aanzienlijke kennis op over AssurMiFID en de uitwerking hiervan.

Praktische informatie

Prijs: 180 EUR (excl btw)

De opleidingen komen in aanmerking voor verschillende subsidies. Handig: zo betaalt u zelf maar een deel van het inschrijvingsgeld.

  • Tot 40% subsidie met KMO portefeuille. Meer info vindt u hier.

Accreditatie:
  • Attest permanente vorming IAB Instituut Accountants en Belastingconsulenten (3.5 lesuren)
  • Attest permanente vorming FSMA Autoriteit voor Financiële Diensten en Markten - verzekeringen (3 punten)
  • Attest permanente vorming BIBF Beroepsinstituut van erkende Boekhouders en Fiscalisten (3.5 lesuren)
  • Attest permanente vorming IBR Instituut van de Bedrijfsrevisoren (3.5 lesuren)
Incompany: Hebben meerdere collega’s behoefte aan deze opleiding? En trekt u liever niet naar een andere plaats? Breng de opleiding naar uw afdeling of onderneming: handig! Bovendien spitst de trainer zich dan toe op uw situatie, op uw sector en op de vragen van uw medewerker. Vraag uw incompany opleiding aan.

Inschrijven