U krijgt een bespreking van de belangrijkste principes van het erf- en successierecht én een zeer grondige bespreking van het onderwerp ‘levensverzekeringen en successierecht’, met o.m. behandeling van:

 • Erfrecht: wie erft wat volgens het wettelijk erfrecht en op welke manieren kan men ervan afwijken?
 • Successierecht (erfbelasting): samenstelling van de nalatenschap, aangifte in de successie, tarief (met o.m. de vrijstelling van de gezinswoning), antimisbruikbepaling inzake successierechten.
 • Levensverzekeringen en successierecht (o.m. met bespreking van de problematiek van de levensverzekering bij echtgenoten, de verzekeringsgift, enz. – uiteraard dit alles in toepassing van de nieuwe standpunten van de Vlaamse Belastingdienst).

Op het einde van de opleiding zal u in staat zijn om aan uw klanten basisadviezen te verstrekken inzake erf- en successierecht. U zal ook de gevolgen goed kunnen inschatten van bepaalde LV-constructies m.b.t. successierechten. Tot slot zult u in staat zijn om een eenvoudige successieaangifte in te vullen.

Bestemd voor

Zaakvoerders en medewerkers van verzekerings-, bank-, immobiliën- en boekhoudkantoren.

Docent(en)

Lieven Van Belleghem

Lieven Van Belleghem is als docent en auteur van het Handboek Praktische Belastingservice een autoriteit in het vakgebied fiscaliteit. Hij heeft meer dan 30 jaar ervaring in het doceren van fiscale opleidingen, voornamelijk in de bank- en verzekeringssector.

Praktische informatie

Prijs: 230 EUR (excl btw)

De opleidingen komen in aanmerking voor verschillende subsidies. Handig: zo betaalt u zelf maar een deel van het inschrijvingsgeld.

 • Tot 40% subsidie met KMO portefeuille. Meer info vindt u hier.

Extra:

U kan zich ook steeds inschrijven en betalen met de KMO-portefeuille via onze partner Brokers Training (www.brokerstraining.org). Prijzen te raadplegen op hun website.

Documentatie:

Als deelnemer ontvangt u een kopie van de slides.

Accreditatie:
 • Attest permanente vorming IAB Instituut Accountants en Belastingconsulenten (7 lesuren)
 • Attest permanente vorming FSMA Autoriteit voor Financiële Diensten en Markten - bank (7 punten)
 • Attest permanente vorming FSMA Autoriteit voor Financiële Diensten en Markten - kredietbemiddeling (hypothecair krediet) (1 punten)
 • Attest permanente vorming FSMA Autoriteit voor Financiële Diensten en Markten - verzekeringen (7 punten)
 • Attest permanente vorming BIBF Beroepsinstituut van erkende Boekhouders en Fiscalisten (7 lesuren)
 • Attest permanente vorming BIV Beroepsinstituut van vastgoedmakelaars (3 lesuren, in aanvraag)
 • Attest permanente vorming IBR Instituut van de Bedrijfsrevisoren (7 lesuren)
Incompany: Hebben meerdere collega’s behoefte aan deze opleiding? En trekt u liever niet naar een andere plaats? Breng de opleiding naar uw afdeling of onderneming: handig! Bovendien spitst de trainer zich dan toe op uw situatie, op uw sector en op de vragen van uw medewerker. Vraag uw incompany opleiding aan.

Inschrijven