Als zaakvoerder of werknemer wordt men belast op de bruto beroepsinkomsten verminderd met de beroepskosten. Wie zijn kosten optimaal aftrekt betaalt dan ook minder belastingen. Ook voor werknemers is het dikwijls interessanter de “werkelijke” kosten af te trekken, eerder dan tevreden te zijn met de forfait. In dit seminarie leert u hoe u (als zelfstandige, vennootschap, maar ook als werknemer) maximaal kosten kan aftrekken.

Bestemd voor

Zaakvoerders en medewerkers van verzekerings- , bank-, immobiliën- en boekhoudkantoren (zowel zelfstandigen als werknemers) die hun werkelijke beroepskosten zo optimaal mogelijk willen aftrekken en die over het onderwerp relatief weinig voorkennis hebben.

Programma

Inhoudelijk bespreken wij het volgende:

 • voorwaarden waaraan de kosten moeten voldoen
 • onderscheid kosten/investeringen én de regels inzake afschrijvingen (+ investeringsaftrek)
 • de notionele intrestaftrek voor vennootschappen
 • het fiscale “akkoord” inzake kosten
 • kosten eigen aan de werkgever en kostenvergoedingen
 • een concreet overzicht én een gedetailleerde bespreking van aftrekbare kosten (zowel voor zelfstandigen als werknemers) met een praktische toepassing

Docent(en)

Siert Bronselaer

Siert Bronselaer is docent fiscaliteit aan de Karel De Grote-Hogeschool (Antwerpen). Hij is ook een gewaardeerd spreker tijdens de fiscale seminaries van Van Belleghem Opleidingen.

Praktische informatie

Prijs: 210 EUR (excl btw)

De opleidingen komen in aanmerking voor verschillende subsidies. Handig: zo betaalt u zelf maar een deel van het inschrijvingsgeld.

 • Tot 40% subsidie met KMO portefeuille. Meer info vindt u hier.

Extra:

U kan zich ook steeds inschrijven en betalen met de KMO-portefeuille via onze partner Brokers Training (www.brokerstraining.org). Prijzen te raadplegen op hun website.

Documentatie:

Als deelnemer ontvangt u een kopie van de slides en een exemplaar van het "Handboek Praktische Belastingservice 2017" van Lieven Van Belleghem.

Accreditatie:
 • Attest permanente vorming IAB Instituut Accountants en Belastingconsulenten (3.5 lesuren)
 • Attest permanente vorming FSMA Autoriteit voor Financiële Diensten en Markten - bank (2 punten)
 • Attest permanente vorming FSMA Autoriteit voor Financiële Diensten en Markten - verzekeringen (2 punten)
 • Attest permanente vorming BIBF Beroepsinstituut van erkende Boekhouders en Fiscalisten (3 lesuren)
 • Attest permanente vorming IBR Instituut van de Bedrijfsrevisoren (3.5 lesuren)
Incompany: Hebben meerdere collega’s behoefte aan deze opleiding? En trekt u liever niet naar een andere plaats? Breng de opleiding naar uw afdeling of onderneming: handig! Bovendien spitst de trainer zich dan toe op uw situatie, op uw sector en op de vragen van uw medewerker. Vraag uw incompany opleiding aan.

Opleiding exclusief boek

Bent u ingeschreven voor de 'Update Fiscaliteit aj. 2017'? Of bent u reeds in het bezit van het boek 'Praktische belastingservice 2017'? Dan kan u zich hier inschrijven voor de opleiding 'Beroepskosten in de praktijk' zonder de belastinggids.

Inschrijven