Wanneer een onderneming haar bedrijfsleiders of werknemers fiscaalvriendelijk wil belonen, dan is de opbouw van een aanvullend pensioen een van de meest voordelige manieren om dit te doen. Om hierover professioneel te kunnen adviseren (als makelaar, bankkantoor, boekhouder, accountant) is een grondige kennis van de fiscale regels inzake groepsverzekering, IPT-verzekering én VAPZ absoluut noodzakelijk (het VAPZ is uiteraard ook het instrument bij uitstek om als zelfstandige-eenmanszaak een aanvullend pensioen op te bouwen). Deze dagopleiding schept klaarheid.

Bestemd voor

Zaakvoerders en medewerkers van verzekerings-, bank- en boekhoudkantoren met kleine en middelgrote ondernemingen als (toekomstige) klanten.

"

Sterke punten van dit seminarie: de kennis van de lesgever en goede documentatie/cursus.

"
Jeroen Delancker, Productie, Verzekeringskantoor Soenen
"

Een goede opfrissing van de 80%-regel en nieuwe regelgeving. Dit seminarie houdt mij up-to-date, met aftoetsing van theorie aan de werkelijkheid.

"
Isabel Verfaillie, Medewerker, Gouwy & Partners

Programma

De agenda van deze opleiding ziet er als volgt uit:

 • De groepsverzekering
 • Fiscale vrijstelling
 • Individuele pensioentoezegging en -verzekering en de bedrijfsleidersverzekering
 • IPT en groepsverzekering belenen
 • Belasten van de uitkeringen
 • Verplichtingen van de verzekeraar en de werkgever
 • Recente nieuwigheden inzake aanvullende pensioenen
 • Welke nieuwigheden mag u binnenkort verwachten?

Aanvullende pensioenen, een landschap dat voortdurend verandert

Collectieve of individuele aanvullende pensioenen, ook wel de ‘tweede pensioenpijler’ genoemd, zijn een uitstekend instrument voor fiscale optimalisatie bij loontrekkenden en zelfstandigen. De wetgeving ter zake evolueert wel voortdurend. Om het bos door de bomen te blijven zien, maakt Isabelle Close, gespecialiseerd trainer in pensioenen, voor ons even de balans op.

Docent(en)

Paul Roels

Paul Roels is zaakvoerder van het advieskantoor PROcrea Consulting, gespecialiseerd in pensioenadvies. De eerste 14 jaar van zijn loopbaan was hij actief in de verzekeringssector als commercieel kaderlid in de afdeling groepsverzekeringen van Fortis AG en als verantwoordelijke voor de afdeling levensverzekeringen van Aegon België. Daarna stapte hij over naar de consultingwereld (PwC en Deloitte). Hij adviseerde er ondernemingen over hun salaris- en voorzorgsprogramma's. Hij hielp overheden en overheidsbedrijven bij het herdefiniëren van hun pensioenbeleid en bij het opzetten van pensioenfondsen. Van 2001 tot 2006 was Paul Roels secretaris-generaal en lid van het directiecomité van de gemeenschappelijke pensioenverzekeringskas Integrale.

Praktische informatie

Prijs: 260 EUR (excl btw)

De opleidingen komen in aanmerking voor verschillende subsidies. Handig: zo betaalt u zelf maar een deel van het inschrijvingsgeld.

 • Tot 40% subsidie met KMO portefeuille. Meer info vindt u hier.

Extra:

U kan zich ook steeds inschrijven en betalen met de KMO-portefeuille via onze partner Brokers Training (www.brokerstraining.org). Prijzen te raadplegen op hun website.

Documentatie:

Als deelnemer ontvangt u een kopie van de slides en een exemplaar van het Handboek Praktische Belastingservice 2017 (auteur: Lieven Van Belleghem).

Accreditatie:
 • Attest permanente vorming IAB Instituut Accountants en Belastingconsulenten (7 lesuren)
 • Attest permanente vorming FSMA Autoriteit voor Financiële Diensten en Markten - verzekeringen (7 punten)
 • Attest permanente vorming BIBF Beroepsinstituut van erkende Boekhouders en Fiscalisten (7 lesuren)
 • Attest permanente vorming IBR Instituut van de Bedrijfsrevisoren (7 lesuren)
Incompany: Hebben meerdere collega’s behoefte aan deze opleiding? En trekt u liever niet naar een andere plaats? Breng de opleiding naar uw afdeling of onderneming: handig! Bovendien spitst de trainer zich dan toe op uw situatie, op uw sector en op de vragen van uw medewerker. Vraag uw incompany opleiding aan.

Opleiding exclusief boek

Bent u ingeschreven voor de 'Update Fiscaliteit aj. 2017'? Of bent u reeds in het bezit van het boek 'Praktische belastingservice 2017'? Dan kan u zich hier inschrijven voor de opleiding 'De (nieuwe) fiscale wetgeving Aanvullende pensioenen' zonder de belastinggids.

Inschrijven